Астрономи изведоха "галактическа формула"

Астрономи установиха, че различните параметри на галактиките са взаимосвързани, съобщи Science NOW. Изследването на учените е публикувано в списание Nature.

За своето изследване астрономите избрали по случаен признак 200 галактики "видими" в радиодиапазона. Те измерили техните основни характеристики - форма, размер, химически състав на галактическите газове.

От резултатите те направили извод, че между различните параметри съществува зависимост. Това означава, че ако ни е известна една величина(например размара на галактиката), можем да изведем и другите параметри (напр. формата). Учените предполагат, че всички параметри определят една единствена величина - масата.

Това от своя страна означава, че вероятно съществума "галактическа формула",
която свързва параметрите на галактиките с една универсална величина. Подобно откритие би дало отговори на много въпроси, свързани с еволюцията на тези обекти. Например - в днешно време на астрономите са известни няколко напълно оформени галактики, чиято възраст достига до 12 милиарда години. Това означава, че те са възникнали само 2 милиарда години след Големия взрив. Съвременните еволюционни модели не са в състояние да обяснят бързото образуване на тези галактики, но може би една универсална формула би помогнала.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини